Jiu-jiutsu alapú önvédelem

„A modern önvédelem azon az elven alapszik, hogy az erőszaktól megvédjük magunkat és közben kíméljük a támadó egészségét és életét.”
Törvényeink elismerik azt, hogy mindenkinek joga van védekezni a jogtalan erőszak ellen.
Az önvédelmet minden férfi, nő és 10 évesnél idősebb diák elsajátíthatja.

Japánban a XVI. században a karate helyett a fegyver nélküli harci művészet új formáját kezdték oktatni, melyet jiu-jiutsu-nak (lágy művészetnek) neveztek el. Ez főként a felső és alsó végtagok, ill. a kéz, a láb és más testrészek hajlítására, csavarására és feszítésére összeállított fogások összessége volt.
A jiu-jiutsut később Akyama orvos módosította és tökéletesítette. Az ő nevéhez fűződik a jiu-jiutsu önvédelmi rendszerként való bevezetése, amely idővel az egész világon közismerté vált.Európában főként a XX:században kezdték alkalmazni, elsősorban a karhatalmi testületek.
Jigoro Kano orvosprofesszor 1882-ben eltávolította a jiu-jiutsuból a veszélyes fogásokat és ütéseket, hogy ezzel egy új sportágat hozzon létre, amely megfelel a japánok nemzeti mentalításának: ezt a sportot elnevezte judónak, magyarul cselgáncsnak.

Amit oktatok, az több, mint önvédelem, hiszen a tanulók azon kívül hogy elsajátítják és gyakorolják az alapvető önvédelmi fogásokat, (kézfogások, ruhafogások, fojtások, ütések, rúgások, stb. elleni védekezés), megtanulják a helyes légzéstechnikát, megismerik saját testük reagálásait, alapvető elsősegély nyújtási ismereteket tanulnak, megismerkednek a harcművészetek történetével.

Mi a hatása, ha valaki részt vesz ezeken a foglakozásokon?

  • Nő fizikai állóképessége, önbizalma
  • Fegyelemre, önuralomra tanít
  • Javul a koncentráció képessége
  • Bátor és kiegyensúlyozott ember lesz

A foglalkozások nem igényelnek semmiféle egyedi ruházatot, mivel a szituációs gyakorlatokkal a valós élethelyzetekből indulunk ki.

Önvédelmi foglalkozások:

 A foglalkozások helyszíne: Szigetvár,BázisPont,Turbéki u.29

A  foglalkozások időpontjai:

                                                       

                                                       a foglakozások 2022.december hónaptól átmenetileg szünetelnek.

 

Vissza az Életmód oldalra