Jóga

Abban, hogy a jóga több ezer éven át fennmaradt (több mint 4000 év!!), nincs semmi rendkívüli. Az sem meglepő, hogy népszerűsége töretlenül növekszik. Popsztárok, pincérek, színészek, jogászok, orvosok, autószerelők, családanyák, sportolók jógáznak: a jóga mindenkié.
Ma már nem néznek ferde szemmel arra, aki jógázásra adja a fejét. Sőt a jóga lett a legnagyobb érdeklődésre számot tartó testedzés és tréningprogram. Ennek egyszerű a magyarázata. A jóga olyan testrészeket mozgat meg, amelyre más testmozgások nem is vállalkoznak.
Megtornáztatja minden izmunkat, tonizálja és élettel tölti meg belső szerveinket, átmossa és kitisztítja véredényeinket, megnyugtatja idegrendszerünket és összehangolja működését, megmasszírozza az agyat, helyreállítja a csontokat, javítja a testtartást, megfiatalítja a bőrt, kitisztítja és megnyugtatja az elmét, összpontosítja a figyelmet és energiát termel.

A jóga alapvetően fizikai módszerekkel dolgozik (testtartások), a hatása azonban túlmutat ezen: amennyire aktívvá teszi a testet, éppen annyira aktivizálja az elmét is.
Nem kellenek hozzá eszközök és gépek, nem kell hozzá speciális képzettség.
Mindössze egy test kell hozzá, egy elme, egy kis hely, egy kis idő, némi motiváció. Ha egyszer elkezd valaki jógázni, a jóga kedvező hatása olyan hamar jelentkezik, hogy egyre könnyebb lesz időt szakítani rá. Nem kell hozzá aszketikus önfegyelem sem. Annyi az egész, hogy odamegyünk a jógaszőnyeghez és csináljuk.

A jóga egy edzésmódszer és nem vallás. Nem vallási aspektusból oktatom a jógát, hanem mint fizikai gyakorlatok harmonikus sorozatát. A résztvevőknek azt kell figyelniük, hogy önmagukhoz képest mennyit fejlődnek egy-egy póz gyakorlása során. Mindig lesz olyan ember, aki egy-egy pózt „szebben” tud csinálni, mint mi, de a lényeg az az, hogy magamhoz képest mennyit fejlődtem.

Milyen hatása van a jógának?

Fizikai szinten a jóga az emberi test adottságainak maximális kiaknázására szolgáló módszer. A belső szervekre gyakorolt hatásával javítja a szervezet egészségi állapotát. Mivel fejleszti érzékszerveinket is, kifinomultabb lesz tőle a hallásunk, szaglásunk, ízlelésünk, tapintásunk.
Használhatjuk relaxálásra és jó testtartás kialakítására. Betegségeket győzhetünk le és előzhetünk meg vele.

Korhatár nélkül, mindenkinek ajánlom.

Mit hozz magaddal?

-nyitottságot

-kényelmes öltözetet

-matracot (pl.napozószivacs,pléd)- ülő és fekvő gyakorlatokat is fogunk végezni.

Foglalkozások:  Szigetvár,BázisPont,Turbéki u.29

                         kedd : 19.15-20.15

                       csütörtök: 19.15-20.15

                        

                                                                                       

                                    

Vajon tudod-e?

Azon hírességek,akik jógáznak / a teljesség nélkül/:

-Medvegyev / orosz államfő/

-Dobó Kata,Hujber Ferenc,Oroszlán Szonja / színész/

-Gwyneth Paltrow,Ricky Martin,Kim Basinger,Nicole Kidmen,Jennifer Aniston,Jenifer Lopez,Rihana,Keanu Reeves,Matthew McConaghy,Charlize Theron / színészek/

-Kristine Lagarde / IMF elnöke/ 

- és még sokan mások...

ÉS AMIT MÉG TERVEZEK:  Kismama jóga és babás jóga foglalkozások

1. Kismama jóga: tervezett kezdési időpont 2012.szeptember 18-a,kedd 18-19 óra Tinódi Általános Iskola Szigetvár.Ez a mottó hiszem,hogy mindent elmond ezen jóga jelentőségéről: amennyiben az anya harmóniával van önmagával külsőleg,szellemileg és lelkileg - ezt a fajta harmóniát közvetíti gyermeke felé is.( jelenleg szünetel!)

A gyakorlatokkal felkészülnek a résztvevők a szülésre: megerősödnek a medencefenék izmai,a hasizmok,gyengéd mozgással erősödik a gerinc rugalmassága,tágul a csípő.A jóga légzések segítik a stresszoldást,jótékony hatással lesznek az idegrendszerre.Ezen speciális jóga alkalmas az erősítésre,lazításra,sőt a baba helyzetét is stabilabbá,kényelmesebbé teszi. A jógagyakorlatok segítenek megszabadulni a félelemtől,elősegítik a könnyű szülést,jó közérzetet biztosítanak az anya és ezáltal a baba számára is.A terhesség alatt három szakaszt különböztetnek meg általában 1-14 hét,14-30 hét,30-40 hét.Bármelyik időszakban végezhető ez a speciális jóga,nyilván a szakaszoknak megfelelő gyakorlatokkal.

2. Jóga szülés után:a szülés utáni első 16 hét regenerálódási időszak,ezt az időszakot gyorsíthatjuk a megfelelő szülés utáni jóga gyakorlatokkal,amelyek célja: a gerinc újbóli kiegyenesítése,a medencei izmok megerősítése,a hasizmok rugalmasságának visszanyerése,az ellazult izmok megerősítése valamint visszanyerni a régi állóképességet.Ezek a speciális gyakorlatok a szülés után 1-2 hétten belül már végezhetők a kisbabával együtt: ebben az esetben a kisbaba csak "megfigyelő" 8 hetes koráig,tehát velünk együtt van,a kismama mellett fekszik,míg a mama végzi  gyakorlatokat.8 hetes kora után már ekezdünk vele is foglalkozni,indul a babás jóga. Tehát ezt a fajta jógát ajánlom mindenkinek,aki  közvetlen szülés után van.

3.Babás jóga:mintegy a kismama jóga folytatásaként - illetve nyilván önálló blokkban is,ha a kismama nem végzett előtte kismama jógát  - tervezem még ebben az évben elindítani a babás jógát.Ezeken a foglalkozásokon az anya vagy az apa illetve mind a ketten a gyermekükkel együtt végezhetnek könnyed mozgásokat.A babával közös jógázás során azon viselkedésformák,amelyek a természetes mozgásfeljődés részei (pl.mászás,felállás,egyensúlyi helyzet kialakítása,stb.)intenzívebben fejlődnek,mint egy nem jógázó baba esetében.A testi reakciókon túl az érzelmi reakciók is gyorsabban megmutatkoznak.A szülő és gyermeke közötti érzelmi kapcsolat erősödik.A gyermek születésétől fogva már lehet a speciális gyakorlatokat végezni,én 8 hetes kortól javaslom a közös jógázást,hiszen amennyiben az első gyerekről van szó,már egy gyermek "kezelési" magabiztosság kialakul a szülőben.

A babának az egész foglalkozás egy játék,az anyának pedig jó lehetőség arra,hogy visszanyerje a szülés előtti kondícióját.( egyenlőre szünetel)

Vissza az Életmód oldalra